Tüketiciler olarak, her zaman barkod ve barkod okuyucular kullanıyoruz: herhangi bir perakende mağazadan satın aldığımız ürünlerde, konserler, sinama biletleri, büyük etkinlikler, uçmak ve hatta doktora gittiğimizde. Sosyal medya uygulamalarımızda ve mağaza pencerelerindeler.
Barkodlar, tek tek ürünlerdeki satırlardan ve alanlardan daha fazlasıdır: Barkod okuyucu sistemleri , işletmelere, sırayla verimliliği ve verimliliği artıran inanılmaz miktarda bilgi izlemelerine yardımcı olur. Barkodların nasıl çalıştığını anlayarak ve bunları kaliteli bir barkod okuyucu ile ortak bir şekilde nasıl kullanacağınızı bilerek iş süreçlerinizi geliştireceksiniz.
Wall Street Journal , dünyanın en büyük üreticisi olan Zebra Technologies gibi şirketlerin, on yıllarca süren yeniliklerden sonra teknolojinin tasarımını ve amacını geliştiren, barkod okuyucu üreticileri arasında gerçek bir devrim yaşandığını bildirdi.
BARKOD
Bilgileri bir barkod okuyucu tarafından okunabilen görsel bir desende kodlamak için bir barkod kullanılır. Barkodlar, bir barkod okuma programı ile merkezi kayıt için izleme ürünlerini, fiyatları ve stok seviyelerini içeren çeşitli nedenlerden dolayı kullanılır.
1974 Haziran’ında, ilk barkod bir paket Wrigley Şirketi sakızında çıktı. Bugün, bir mağazadan satın alınacak hemen hemen her üründe ve sevk edilmeyi bekleyen siparişlerde barkodlar bulunabilir. Wal-Mart ve Amazon kadar büyük işletmeler barkod ve okuyucu kullanıyor.
İki tür barkod vardır – doğrusal ve 2D. En görsel olarak tanınabilir, UPC ( Evrensel Ürün Kodu ), iki parçadan oluşan doğrusal bir barkoddur: barkod ve 12 basamaklı UPC numarası. Barkodun ilk altı numarası üreticinin kimlik numarasıdır. Sonraki beş hane, öğenin numarasını gösterir. Son numara, tarayıcının barkodun doğru şekilde taranıp taranmadığını belirlemesini sağlayan bir kontrol basamağı olarak adlandırılır.
Doğrusal bir barkod tipik olarak herhangi bir tür metin bilgisini tutar. Buna karşılık, bir 2D barkod daha karmaşıktır ve kodda daha fazla bilgi içerebilir: fiyat, miktar, web adresi veya resim. Doğrusal bir barkod okuyucu, bir 2D barkodu okuyamaz; 2D barkoda gömülü bilgileri okumak için görüntü tarayıcısının kullanılmasını gerektirir. Popüler QR kodları , 1B barkodla karşılaştırıldığında büyük miktarda bilgi depolayabilen bir 2D barkoddur.
BARKOD OKUYUCU
Bir barkod okuyucu genellikle aydınlatma sistemi, sensör ve kod çözücü dahil üç farklı bölümden oluşur.
Genel olarak, bir barkod okuyucu, kodu kırmızı ışıkla aydınlatarak barkodun siyah ve beyaz öğelerini “tarar” ve ardından eşleşen metne dönüştürülür. Daha spesifik olarak, barkod tarayıcıdaki sensör yansıyan ışığı aydınlatma sisteminden (kırmızı ışık) saptar ve kod çözücüye gönderilen bir analog sinyal üretir. Kod çözücü bu sinyali yorumlar, kontrol basamağını kullanarak barkodu doğrular ve metni metne dönüştürür.
Barkod okuyucular değişken olduğundan ve çeşitli yetenekler içerdiğinden, bazıları okuma mesafesi ve çalışma hacmi kapasitesi nedeniyle bazı endüstriler için daha uygundur.
Aşağıda özetlenen, her birinin nasıl çalıştığını biraz anlayan mevcut barkod tarayıcılardan birkaçıdır.
Kalem Tipi Okuyucu: Kalem ucunda bir ışık kaynağı ve bir fotodiyottan oluşur.
Lazer Okuyucular: Bir Kalem Tipi Okuyucuya benzer şekilde çalışır, ancak bir lazer ışını kullanır.
Kamera Tabanlı Okuyucu: barkodların okunmasında kamera ve görüntü işleme teknikleriyle kuruludur.
CCD Okuyucu: barkodları taramak için birkaç ışık sensörüne sahiptir.
Omni-Directional Barcode Scanner: Ürünlerin üzerine kötü basılmış, buruşmuş ve hatta yırtılmış barkodların kodunu çözmede son derece gelişmiş ve çok verimli.