Cari borçlar, bir yıl içinde veya normal işletme döngüsünde olan bir şirketin borçları veya yükümlülükleridir. Ayrıca, cari borçlar nakit gibi mevcut bir varlığın kullanılması veya yeni bir cari yükümlülük yaratılması ile karara bağlanır. Mevcut yükümlülükler bir şirketin bilançosunda yer alır ve kısa vadeli borçları, ödenecek borçları, tahakkuk etmiş borçları ve benzeri diğer borçları içerir.
Analistler ve alacaklılar genellikle bir şirketin mevcut yükümlülüklerini yerine getirip getiremediğini belirlemek için cari oranı , (borçlara bölünmüş varlıklarını) veya hızlı oranı , (cari aktiflerin eksi stokları, cari borçlara bölünmüş) kullanır.
Bilançoda, cari borçlar genel olarak aşağıdaki gibi sunulmuştur: bir yıl içinde ödenecek olan senetlerin ana kısmı, ödenecek borçlar ve sonradan ödenecek gelir vergisi, faiz ödemeleri vb. Gibi diğer cari borçlar.
Mevcut Yükümlülüklere Örnekler
Ödenecek hesaplar genellikle bir şirketin finansal tablolarındaki en büyük cari borç hesaplarından biridir ve ödenmemiş tedarikçi faturalarını temsil eder. Mevcut yükümlülük hesapları, endüstriye veya çeşitli devlet yönetmeliklerine göre değişmektedir; Ödenecek temettü borçları, müşteri mevduatları, ertelenmiş gelirin cari kısmı , uzun vadeli borçların vadeleri ve ödenecek faizi içermektedir. Bazen şirketler , bilançolarında ” diğer cari borçlar ” olarak adlandırılan bir hesabı, başka bir yerde sınıflandırılmayan bir yıl içinde ödenmesi gereken diğer tüm yükümlülükleri de kapsayacak şekilde kullanırlar.
Cari Yükümlülüklerin Muhasebeleştirilmesi
Bir şirket, bir yıl içinde ödenmesi gereken ekonomik bir faydayı aldığını belirlediğinde, o anki bir yükümlülük için hemen bir kredi girişi kaydetmelidir. Alınan faydanın niteliğine bağlı olarak, şirketin muhasebecileri bunu bir varlık veya gider olarak sınıflandırırlar. Örneğin, büyük bir otomobil üreticisi, satıcılarından bir sonraki egzoz sistemi sevkıyatını alır ve önümüzdeki 90 gün içinde 10 milyon dolar ödemelidir. Bu malzemeler derhal üretime alınmadığı için, şirketin muhasebecileri ödenecek hesaplara bir kredi girişi ve envantere 10 milyon dolarlık bir borç girişi kaydeder. Şirket, tedarikçilerinden dolayı bakiyesini ödediğinde, borçlarını ve borçlarını 10 milyon dolara borçlandırır.
Bir şirketin, dış denetçisinden vergi hazırlık hizmeti aldığını ve bir sonraki 60 gün içinde 1 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini varsayalım . Şirketin muhasebecileri, denetim hizmetleri gideri hesabına 1 milyon dolarlık bir borç girişini ve diğer cari borçlar hesabına 1 milyon dolarlık bir kredi girişini kaydetmektedir. 1 milyon dolarlık bir ödeme yapıldığında, diğer cari borçlar hesabına 1 milyon dolarlık bir borç girişi ve nakit hesabına 1 milyon dolarlık bir kredi tahsis edilir.