Envanter, bir işletmenin hazır veya satışa hazır olacak varlıklarının bir parçası olarak kabul edilen hammaddeler , süreç içi ürünler ve mamul ürünlerdir. Envanter, bir işletmenin en önemli varlıklarından birini temsil eder, çünkü envanterin ciroları , şirketin hissedarları için ana gelir kaynağı ve müteakip kazançlar kaynağını temsil eder .
Envanter, bir şirketin kendi tesislerinde tuttuğu farklı üretim aşamalarında mamul mal veya malları temsil eder. Envanter, malların satılacağı tarihe kadar sahiplik hakkı saklı kalmak kaydıyla üçüncü şahıslara ait bir malın mallarının bulunduğu bir düzenleme olan konsinye de olabilir. Envanter, bir şirketin bilançosunda mevcut varlıklar kategorisinde raporlanır ve imalat ile sipariş yerine getirilmesi arasında bir tampon görevi görür. Bir envanter satıldığında, taşıma maliyeti gelir tablosunda satılan malların maliyetine girer.
Envanter Türleri
Envanter hesabı altında sınıflandırılan üç bileşen vardır: hammaddeler, devam eden çalışmalar ve bitmiş ürünler. Hammaddeler, üretimde kullanılan malzemeleri bir kaynak malzeme olarak temsil eder. Hammadde örnekleri otomobil üreticileri tarafından satın alınan metal, gıda hazırlama şirketleri tarafından tutulan gıda maddeleri ve rafineriler tarafından tutulan ham petroldür.
Devam etmekte olan çalışmalar, üretim sırasında dönüştürülmekte olan ve bitmiş ürünlere dönüştürülmek üzere olan malları içermektedir. Örneğin, yarım montajlı bir uçak veya inşa edilen bir gemi işleyecektir.
Mamul mallar, tamamlanmış hava yolları, hazır araç ve elektronik gibi üretimden geçmiş ve satışa hazır ürünlerdir. Malları satın alan ve yeniden satan perakendeciler, genellikle üreticiden alınan mamulleri içeren ve hemen yeniden satılabilen envanteri “mal” olarak adlandırırlar. Malların örnekleri arasında perakendeciler tarafından tutulan elektronik, giysi ve araba bulunmaktadır.
Değerleme Envanteri
Muhasebeciler üç yöntemden birini kullanarak envanteri değer. İlk giren ilk çıkar (FIFO) yöntemi, satılan malların maliyetinin, en erken satın alınan malzemelerin maliyetine dayandığını, kalan envanterin maliyetinin ise en son satın alınan malzemelerin maliyetine dayandığını belirtmektedir. Son giren ilk çıkar (LIFO) yöntemi, satılan malların maliyetinin, en son satın alınan malzemelerin maliyeti kullanılarak değerlendiğini, kalan envanterin ise en erken satın alınan malzemelere dayandığını belirtmektedir. Ağırlıklı ortalama yöntem, hem envanteri hem de satılan malların maliyetini, dönem boyunca satın alınan tüm malzemelerin ortalama maliyetine göre değerlemeyi gerektirir.
Stok Yönetiminin Önemi
Uzun bir süre için yüksek miktarda stok bulundurmak, pahalı depolama, eskime ve bozulma maliyetleri nedeniyle bir işletme için genellikle avantajlı değildir. Bununla birlikte, çok az stok bulundurmak, ya potansiyel satış ve potansiyel pazar payını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu için de faydalı değildir . Tam zamanında (JIT) envanter sistemi gibi envanter yönetimi tahminleri ve stratejileri, mallar yalnızca gerektiğinde oluşturulduğu veya alındığı için stok maliyetlerini en aza indirmeye yardımcı olabilir.