Genel Muhasebe Nedir?
Genel bir defter, bir şirketin bilanço tarafından onaylanan borç ve kredi hesap kayıtlarına sahip finansal verileri için kayıt tutma sistemini temsil eder . Genel muhasebe, faaliyet gösteren bir şirketin ömrü boyunca gerçekleşen her bir finansal işlemin kaydını sağlar.
Genel muhasebe, şirketin finansal tablolarını hazırlamak için gerekli hesap bilgilerini tutar ve işlem verileri varlıklar, borçlar, özkaynaklar, gelirler ve giderler için hesaplar şeklinde ayrılır.
Genel Muhasebe Nasıl Çalışır?
Genel muhasebe, muhasebeciler tarafından firmanın finansal tablolarını oluşturmak için kullanılan finansal verileri depolamak ve düzenlemek için kullanılan bir sistemin temelidir. İşlemler, şirketin hesap planında tanımlandığı şekilde bireysel büyük defter hesaplarına kaydedilir .
İşlemler daha sonra kapatılır veya genel deftere özetlenir ve muhasebeci, her bir defter hesabının bakiyesinin bir raporu olarak hizmet veren bir deneme bakiyesi oluşturur . Deneme bakiyesi hatalar için kontrol edilir ve gerekli ek girişleri kaydederek düzenlenir ve ardından düzeltilmiş deneme bakiyesi finansal tabloları oluşturmak için kullanılır.
Her bir finansal işlemin en az iki alt defter hesabını etkilediği ve her girişin en az bir borç ve bir kredi işlemine sahip olduğu anlamına gelir . Dergi girişleri adı verilen çift girişli işlemler, solda borç girişleri ve sağda kredi girişleri olmak üzere iki sütuna gönderilir ve tüm borç ve kredi girişlerinin toplamı dengelenmelidir.
Varlıklar-Yükümlülükler=Özkaynaklar
Bilanço bu formatı izler ve bilgileri ayrıntılı bir hesap düzeyinde gösterir. Örneğin, bilanço, kısa vadeli varlıklar bölümünde nakit ve alacak hesapları dahil olmak üzere çeşitli varlık hesaplarını gösterir.
Muhasebe yöntemi, muhasebe denkleminin, formülde eşit işaretin solundaki hesaplara gönderilen işlemlerin sağdaki hesaba (veya hesaplara) gönderilen işlemlerin toplamına eşit olması gerekliliğine dayanarak çalışır. Denklem farklı şekilde sunulsa bile (Varlıklar = Borçlar + Hisse Senedi Varlıkları gibi), dengeleme kuralı her zaman uygulanır.
Genel muhasebeci size ne söylüyor?
Genel muhasebe defterinde yer alan işlem detayları, bir deneme bakiyesi, gelir tablosu, bilanço, nakit akışı tablosu ve diğer birçok finansal raporun üretilmesi için çeşitli düzeylerde derlenir ve özetlenir. Bu, muhasebecilerin, şirket yönetiminin, analistlerin, yatırımcıların ve diğer paydaşların şirketin performansını sürekli olarak değerlendirmesine yardımcı olur.
Giderler belirli bir dönemde yükseldiğinde veya bir şirket gelirlerini, net gelirini veya diğer önemli finansal ölçümleri etkileyen diğer işlemleri kaydettiğinde, finansal tablo verileri genellikle tüm hikayeyi anlatmaz.
Bazı muhasebe hataları türlerinde, genel muhasebe defterine geri dönmek ve konuyu bulmak için kaydedilen her işlemin detayını kazmak gerekli hale gelir. Zaman zaman, bu onlarca dergi girişini gözden geçirmeyi içerebilir, ancak güvenilir ve hatasız ve güvenilir şirket mali beyanları sağlamak zorunludur.
Bilanço İşlemi Örneği
Bir şirket müşteriden 200 liralık bir fatura için ödeme alırsa, örneğin, şirket muhasebecisi kasa hesabını 200 liralık bir borç ile artırır ve alacaklı hesaplara 200 liralık bir borçla veya 200 liralık bir düşüşle girişi tamamlar . Kaydedilen borç ve alacak tutarları eşittir.
Bu durumda, bir varlık hesabı (nakit) 200 lira artarken, bir diğer varlık hesabı (alacaklar) 200 tl düşmektedir. Net sonuç, hem artışın hem de azalmanın muhasebe denkleminin sadece bir tarafını etkilemesidir. Böylece, denklem dengede kalır.
Gelir Tablosu İşlemi Örneği
Gelir-Masraflar=Net Gelir (NI) veya Net Kar
Gelir tablosu yukarıdaki gibi yazılabilen kendi formülünü izler
Bir muhasebe işleminin hem bilançoyu hem de gelir tablosunu aynı anda etkilemesi mümkündür.
Örneğin, bir şirketin müşterisine 500 liralık ürün sattığını varsayalım. Muhasebeci bu işlemi muhasebe defterine, alacak hesaplarına (bilanço varlık hesabı) 500 liralık bir borç (artış) ve gelir tablosu hesaplarından elde edilecek gelire 500 liralık bir alacak (artırma) ekleyerek girecektir. Borçlar ve alacaklar 500 lira artar ve toplamlar dengede kalır.