Temassız Ödeme Nedir?
Temassız ödeme, tüketicilerin RFID teknolojisi veya yakın alan iletişimi (NFC) kullanarak bir çip kartı olarak da bilinen bir banka kartı, kredi veya akıllı kart kullanarak ürün veya hizmet satın almaları için güvenli bir yöntemdir .
Temassız bir ödeme yapmak için , bu teknolojiye sahip bir satış noktası terminalinin yanında kartınıza dokunun . Temassız ödemeler imza veya kişisel kimlik numarası (PIN) gerektirmediğinden kartlardaki işlem boyutları sınırlıdır. Temassız bir işlem için izin verilen miktar ülkeye ve bankaya göre değişir.
bu ödeme yöntemi aynı zamanda bazı bankalar ve perakendeciler tarafından dokun ve git olarak da adlandırılmaktadır. Kredi kartı veya bankamatik kartı temassız ödemelere örnek olarak transit kartlar, Apple Pay, Android Pay ve Google Cüzdan sayılabilir.
Temassız Ödemeyi Anlamak
Temassız ödeme, katılımcı perakendecilere alışveriş yapmak için popüler bir yoldur. 1990’lardan bu yana teknolojiyi kullanan yalnızca birkaç avukat ve perakendeciyle birlikte olmuştur. O zamandan beri, dünyadaki binlerce bankayı, kredi kartı şirketini, tüccarı ve perakendeciyi kapsayacak şekilde yayılmıştır.
Çoğu banka, sisteme tam donanımlı temassız ödeme kartları ve terminaller sunmaktadır. Bu kartlar, temassız ödemeye hazır olduklarını belirten bir sembolle birlikte gelir. Küçük dükkanlardan, birçok ulusal zincir temassız ödemeye sahip ödeme terminallerine taşınmıştır.
Temassız ödemenin temel avantajı, müşterinin PIN girme ihtiyacını ortadan kaldırarak işlemleri hızlandırmasıdır. Dokunma müşterileri hattı hızlandırır, böylece hem satıcı hem de müşteri temassız ödeme kullanıldığında zaman kazanır. Temassız ödeme kartlarının bir başka avantajı da – en azından bankalar ve kredi kartı verenler için – müşterileri, kartlarını daha sık kullanma eğilimindedir.
Nasıl Çalışır ?
Bir satın alma işlemi yaparken, satıcının ödeme terminalinde temassız ödeme sembolünü arayın. Bu sembol wifi logosuna benzer, ancak kendi tarafına dönüktür. Sistem istemi yaptığında, müşteri kartı terminaldeki temassız sembolden bir ila iki cm arasına getirebilir. Sistem ödemeyi kabul ettiğinde, müşteriye bir bip sesi, yeşil ışık ya da onay işareti ile işaret eder. Onay alındıktan sonra işlem tamamlanmıştır.
Tüketiciler ayrıca temassız sistemi kullanarak ödeme yapmak için kredi kartlarını bir cihaza (bir akıllı telefon, akıllı saat veya spor izci) bağlayabilirler . Bu, Apple Pay gibi bir ödeme uygulaması indirilerek yapılır, tüketicilerin bir akıllı telefona veya Apple iWatch’a dokunarak alışveriş yapmak için kredi kartı ve banka kartı bilgilerini güvenli bir şekilde saklamalarını sağlar.
Temassız Ödeme Tarihi
Güney Kore’nin Seul’deki transit makamı dünyanın ilk temassız ödeme sistemlerinden birini sundu. 1995 yılında piyasaya sürülen sistem daha sonra UPass olarak bilinerek, sürücülere temassız sistemi kullanarak otobüs yolculukları için hızlı ve kolay bir yol sunuyor.
Mobil, 1997’de Speedpass adlı ilk temassız ödeme sistemlerinden birini teklif etti. Müşteriler, katılımcı benzin istasyonlarında nakit yüklü özel bir fob kullanarak gaz için ödeme yapabildiler.
Temassız sistem İngiltere’de popüler hale geldi, Londra’nın transit acentesi, transit binicilerin Yeraltı’da kullanması için ön ödemeli temassız Oyster Kart sistemini uyguladı. Ajans, 2014 yılında, taşıtlara transit sistemde kullanmak için temassız banka ve kredi kartı kullanma seçeneği sunmaya başladı.
Google ve Android, 2011 yılında NFC kullanan cihazlarıyla uyumlu ödeme sistemlerini tanıttı. Apple, 2014’te dijital cüzdanın kendi sürümü olan Apple Pay ile birlikte atladı.
Temassız Ödeme İle İlgili Sorunlar
Temassız ödeme rahatlığına rağmen, birçok tüketici kartlarının güvenliği konusunda endişeli. Medyada tüketicilerin cüzdanlarındaki temassız kartları okumak için akıllı telefonlar kullanan suçluların kart verilerini taramasıyla ilgili hikayeler var . Bir kartın okunabileceği aralık çok kısadır ve suçlu veri toplamak ve işlem yapmak için yeterince yakın olsa bile, kartın bir kopyasını oluşturamaz. Bu manyetik şeritli kartlar için doğru değildir. Bununla birlikte, çip ve pin kartı, hala kopyalanamadıklarından ve kartın hiçbir yerinde bulunmayan veriye (pininize) ihtiyaç duyduğundan hala en güvenlidir.
Bir skimmer kart verilerinizi alırsa, bir sonraki adımı kartın arkasına yazdırılan üç haneli kodu gerektirmeyen bir web sitesi bulmak ve kredi limitinin altında işlem yapmaktır. Bir suçlu fiziksel kartınızı çalarsa, temassız kullanarak küçük bakiyelerle hediye kartları satın almak için en yakın mağazaya gidecektir. Can sıkıcı yaşamamak için okuyucunun ilk olarak kart verilerinize ulaşmasını engelleyen koruyucu kart kılıfları ve cüzdanlar kullanılabilir.
Kartınızdaki sahtekarlığı temassız bir ödeme sisteminden tespit ederseniz, geri bildirimde bulunulur. 2015 yılı itibariyle tüccarlar ve kredi kartı şirketleri, çip teknolojisi uygulanmadıklarında, sistemlerinde yapılan hileli faaliyetlerden sorumlu tutuldular.
Popüler Mobil Ödeme Sistemleri
Apple Pay : Çoğu Apple cihazı zaten Apple Cüzdan uygulamasıyla donatılmıştır. Mağazalarda alışveriş yapmak için kullanıcıların kredi kartı ve banka kartı bilgilerini cihazlarında (özellikle bir iPhone veya iWatch gibi) saklamasını sağlar. Sistem ayrıca çevrimiçi ve diğer uygulamalar üzerinden alışveriş yapılmasına da izin veriyor. Kullanıcılar ayrıca Apple Pay’ı kullanarak arkadaşlarına ve aileye kısa mesaj sistemiyle para gönderebilirler.
Google Pay : Google, katılımcılar tarafından hazırlanan harç ve çevrimiçi perakendecilere Google Pay uygulaması üzerinden güvenli bir yöntemle ödeme yapma olanağı sağlar. Google, bir kredi kartı numarası kullanmak yerine, kullanıcının ödeme kartına bağlı şifreli bir numarayı satıcıyla paylaşır. Tıpkı Apple Pay gibi, kullanıcılar da bir e-posta adresi veya telefon numarası kullanarak para gönderip alabilir.